Stress en medicatie
Stress en medicatie
Stress en medicatie is het een goede combinatie? Hoe gevaarlijk is zo’n medicijn en welke bijwerkingen heeft het? In deze blog zal ik proberen dit uit te leggen, een paar alternatieven voor te stellen en dit zal ik doen zonder het gebruik van dokterstaal.
Er is geen medicatie tegen stress
Er bestaat geen medicatie tegen stress, enkel medicatie die je helpt om in te slapen of om goed door te slapen. Daarnaast bestaan er ook medicamenten die de lichamelijke symptomen van stress verminderen. Met andere woorden er bestaan enkel medicijnen die de gevolgen van stress aanpakken maar niet stress zelf. Veel mensen gebruiken deze medicatie wanneer er zich een situatie voordoet waarin er plotselinge overvloed aan emoties ervaren en dat zelf niet kunnen onder controle brengen.
Welke soorten “medicatie” tegen stress bestaan er?
Veel stressers hopen dat in een enorm stressvolle situatie ze een pilletje kunnen nemen en daarmee de problemen van de baan zijn. De blijkt helemaal niet zo te zijn want slechts 1 op 3 ondervindt een verlichting van de symptomen door het nemen van medicijnen. De bekendste hulpmiddelen die voorgeschreven worden zijn:
- Benzodiazepines, dit is de verzamelnaam voor bijvoorbeeld Valium of Temesta. Dit soort medicatie zorgt ervoor dat de angstgevoelens die kunnen ontstaan door stress gedurende een korte tijd verminderd worden. Daarnaast werkt Benzodiazepines ook als slaapmiddel.
- Een vaak voorgeschreven medicijnen zijn antidepressiva. Dit lijkt op het eerste gezicht zeer bizar maar ook antidepressiva worden voorgeschreven om angst te verminderen. Een antidepressivum zorgt dat twee stoffen (serotonine en noradrenaline), die een impact hebben op onze emoties en stemmingen, beter geregeld worden in onze hersenen.
- De laatste groep van medicijnen die ik wil vermelden zijn Bètablokkers. Dit soort medicatie wordt normaal voorgeschreven voor personen met een te hoge bloeddruk of die last hebben van een verhoogde hartslag. Daarnaast kunnen Bètablokkers sterk helpen bij stress op specifieke situaties. Stress zorgt voor een verhoogde bloeddruk of een verhoogde hartslag dus bijvoorbeeld bij een presentatie of een examen zal een Bètablokker helpen om de hartslag of de bloeddruk onder controle te houden.
Bijwerkingen
Zoals bij vele medicijnen zijn er ook bij deze, een aantal bijwerkingen. Sommige van deze medicaties kunnen hartkloppingen veroorzaken, het kan leiden tot vermindert reactie- en concentratievermogen en in extreme gevallen kan het leiden tot astma-aanvallen of verminderde spierbeheersing waardoor de kans op vallen vergroot. Er zijn nog meer bijwerkingen bij het gebruik van stressverlichtende medicatie en is het raadzaam om zeker altijd de bijsluiter te lezen als je hiervan gebruikt maakt.
Alternatieven
Bij Destress with Arthur zijn we niet voor medicatie gegaan maar vooral gaan kijken naar enkele minder ingrijpende alternatieven zoals het gebruik van homeopathische middelen. Bij homeopathische middelen ligt het herstellend vermogen van de mens op een natuurlijke wijze centraal. De hulpmiddelen worden dan ook per persoon gekozen, met andere woorden enkel wat het beste past voor jou. Enkele voorbeelden van homeopathische middelen zijn: fosfor, wildemanskruid of een braaknoot. Daarnaast kan drinken van ontspannende thee ook helpen. Dit test ik zelf ook uit in mijn volgende vlog dus hou de website of de sociale media van Destress with Arthur zeker in de gaten. De bekendste rustgevende theeën zijn kamillethee, lavendelthee en ijzerkruidthee.
Conclusie
Bij een doktersbezoek kunnen medicijnen tegen stress snel voorgeschreven worden, maar er bestaan ook een aantal interessante alternatieven . Met de medicatie worden voornamelijk enkel de symptomen van stress aangepakt maar vaak niet het probleem zelf. Het is net de bron van stress die moet worden verholpen worden. De zoektocht en het proberen oplossen van de oorzaak van de stress vergt veel moed, zelfreflectie, doorzettingsvermogen en soms wat externe hulp maar wellicht het is op langere termijn een gezondere en effectievere methode dan het onderdrukken van emoties voor kortere tijd met behulp van medicijnen.